Sana Uygun Olan Yoga Çeşidini Bul! Kısa Yoga Tarihi Ve Yoga Çeşitleri

Sana Uygun Olan Yoga Çeşidini Bul! Kısa Yoga Tarihi ve Yoga Çeşitleri Bazı kaynaklara göre 4000 yıl, bazılarına göre ise 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan yoga, günümüzde en çok sevilen aktivitelerden biri. Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.

Sana Uygun Olan Yoga Çeşidini Bul! Kısa Yoga Tarihi Ve Yoga Çeşitleri

Yoganın ilke ve hedeflerinin tam tarifleri ise milattan önce 8. ve 4. yüzyıllar arasında derlenen upanişadlarda yer alıyor. "Birlik" anlamına gelen yoga kelimesi bir takım duruşlar (asana) ile bedeni iyileştirmek, sakinleştirmek, güçlendirmek ve zihni daha berrak bir hale getirmek için tercih ediliyor. Farklı yoga türleri duyuyor olabilirsin. Eğer sen de yogaya başlamak istiyor ancak hangi yogayı yapacağına karar veremiyorsan, yoga türlerini ve bedenine etkilerini senin için derledik.

1. Asthanga Yoga

Nefes teknikleri ile egzersizlerin önemli bir yer tuttuğu bu tür, "güç yogası" olarak da bilinir. Asanalar ve nefesin senkronize olması gerektiği vurgulanır. Böylece vücut toksinlerden arındırılır ve kan dolaşımı hızlandırılır. Eğer sakinleşme ve dinginleşme arayışı içindeysen, dengeli bir uygulama sunan Asthanga yogayı deneyimleyebilirsin.

2. Hatha Yoga

Klasik yoga olarak tabir edilen bu yoga çeşidi, dengeleyici özellik gösterir. Başka bir deyişle, vücuttaki zıt enerji birimleri, yoga pozları, nefes ve rahatlama akışları ile dengelenebilir. Özellikle yogaya yeni başlama hevesindeysen Hatha yoga tam senlik diyebiliriz!

3. Vinyasa Yoga

En enerjik yoga türlerinden biri olan Vinyasa yoga, anlamı itibarıyla "özel şekilde yerleşim" demektir. Pratik yaparken farklı asanalar nefes eşliğinde âdeta bir uyum içerisinde ilerler. Asanalar arasında geçişler yine nefes ile yapılır. Olabildiğince fazla poz denemek ve yüksek enerjili kondisyona sahip olmak istiyorsan, bağ dokularını ve kaslarını geliştirmeyi hedefleyen Vinyasa yogayı deneyebilirsin.

4. Yin Yoga

Bağ dokularının gelişmesini ve kasların esnemesini amaçlayan Yin yogada, asanalarda çok daha uzun süre kalmalısın. Böylece bağ dokuların nazikçe gerilir ve uzar. Zamanla ne kadar esnek olduğunu görmek ve daha stabil akışlar denemek istersen, bu türü tercih etmelisin.

5. Kundalini Yoga

Omurganın en alt kısmında bulunduğuna inanılan kundaliniden enerjisini alan yoga türüdür. Daha çok meditasyona ağırlık vererek enerji çakralarının yükseltilmesi hedeflenir. Farkındalık yogası da denilen Kundalini yoga sayesinde bedenin, duyguların ve zihnin üzerinde bir bütün olarak çalışabilir, spiritüel bir deneyime sahip olabilirsin.

6. Bikram Yoga

Son zamanların popüler yoga türlerinden olan Bikram yogada amaç, ortamın sıcak olmasıdır. 38-40 derece sıcaklıktaki mekânlarda uygulanan asanalarla, sıcaklık ile bağ dokuların daha kolay esneyebilmesi ve vücudun toksinlerden arındırılması hedeflenir. Kendini biraz zorlamak istiyor ancak kas, eklem ve bağlarına da zarar vermekten endişe duyuyorsan, sakatlanma riskinin en az olduğu Bikram yogayı deneyebilirsin. Bolca ter atmaya ve salgı bezlerini çalıştırmaya hazır ol!

7. Restoratif Yoga

Sinir sistemini onarmak ve bilincini dengelemek amacındaysan, şifa yogası olarak tanınan Restoratif yogaya şans vermelisin. Bağ dokularının ve kasların bilinçli şekilde gevşetildiği, nefes uygulamalarının ön plânda olduğu uzun süreli asanalar sonrasında omurgandaki rahatlamaya sen bile inanamayacaksın.

8. Yoga Terapi

Stres başta olmak üzere omuz ve sırt ağrıları, fıtık, skolyoz, siyatik, astım, kronik yorgunluk, yüksek tansiyon, bağırsak sorunları gibi rahatsızlıkların varsa yoganın tıbbî tedavileri desteklediği bu türünü kaçırmamalısın. Klasik yoga seanslarının da temeli sayılan yoga terapi ile sorunlarının daha hızlı iyileştiğini görebilirsin.

Kendine en uygun yogayı seçmek için uluslararası bir marka olan Snap Fitness'ın yoga eğitmenlerinden ders almaya ne dersin? Kendini sınırlandırmak zorunda olmadan yogayı emin ellerde deneyimlemenin keyfini çıkar.

Kaynak : Snap Fitness

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow